Tip van Natasja en Sandra: Neem je fototoestel mee op pad door Berkelland!

Natasja Hoekstra uit Neede en Sandra Legters uit Borculo over het bijzondere Berkelland: In Berkelland is veel groen, mooie plekjes waar veel mooie dingen te zien zijn. Niet alleen het groen, maar ook de monumentale gebouwen (erfgoed), mooie doorkijkjes, rijk aan geschiedenis, mooie tradities, zoals de paasvuren, bloemencorso, carnaval, zomerfeesten, kroamschudden, buurt maken, rouw en trouw (jubilea), pann’nmoal/pann’nbier, carbidschieten enzovoort. Noaberschap, samen de dingen (tradities) beleven en doen en natuurlijk voor elkaar klaar staan.

In Neede staat een mooie oude Hollandse molen, waarin tarwe gemalen kan worden.

Veel Achterhoekers zullen zich hierin herkennen: zodra je over de IJssel bij Deventer bent na een dagje Randstad, dan voel je dat je thuis komt. In de Achterhoek (Berkelland) is het niet nodig om je anders voor te doen dan je bent. Doe maar normaal, dan doe je het al goed (gek) genoeg. Je weet waar je aan toe bent (doen wat je zegt en zeggen wat je doet). Blij worden we van het samen maken, doen waar we samen met anderen plezier aan beleven. Kinderen laten ontdekken en beleven van de omgeving en rijke geschiedenis en het ontstaan daarvan. Kinderen laten verbazen en verwonderen over verschillende onderwerpen. Materialen, bouwwerken uit de ‘nabije’ omgeving en deze weer koppelen aan het schoolse ‘leren’.

In Neede staat een mooie oude Hollandse molen, waarin tarwe gemalen kan worden. Wat verder mooi is aan Berkelland is dat er in verschillende kernen allerlei oude gebouwen zijn. Waarvan er zelfs een aantal mooie, interessante musea zijn, over het leven van vroeger. Onze tip: Neem je fototoestel mee en ga op zoek naar de mooie plekje in Berkelland. Vraag desnoods informatie aan inwoners/VVV kantoren. Binnenkort verschijnt de kabouterroute over Borculo, deze komt te koop bij VVV kantoren en is uitermate geschikt voor jonge kinderen.

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.