Mijn wens? Minder mensen die binnen de lijntjes kleuren

Besef van cultuur en erfgoed komt pas op latere leeftijd, aldus Raph. “Het is een bewustwordingsproces, er is geen scherpe overgang naar interesse voor cultuur en erfgoed. Als je jong bent, dan is alles vanzelfsprekend, de wereld is zoals hij is. Nadenken over je (leef)omgeving doe je pas op latere leeftijd. Als ik nu terugkijk naar mijn jeugd, dan zou ik de Achterhoekse cultuur willen omschrijven als ‘de echtheid der dingen’. Tegenwoordig staat veel in het teken van marketing, waarmee iets vervreemdt van de werkelijkheid, van de oorspronkelijkheid. Het is vaak gekunsteld.

Gelukkig zijn mensen weer steeds meer op zoek naar het authentieke ziet Raph. Goede voorbeelden van een positieve ontwikkeling, mede door toerisme, vindt hij het hippe For-rest Glamp. Dat sluit mooi aan bij de symboliek van het landschap. “Het heeft iets behoudends, maar tegelijkertijd door de variatie in het coulisselandschap ook iets nieuws, iets verrassends.”

Voor de toekomst ziet Raph graag minder mensen die binnen de lijntjes kleuren én dat cultuur je blijft verrijken. Dat kan niet alleen, daar is een betere samenwerking voor nodig: “De diversiteit in het huidige culturele aanbod voelt soms belemmerd en ingeperkt. Kansrijke initiatieven zouden door een competente adviesgroep van burgers en professionals kunnen worden beoordeeld en op de rails gezet. Die groep zou dan een afspiegeling van de samenleving moeten zijn en expertise moeten hebben. Verder moet de adviesgroep toezien op culturele diversiteit in het aanbod en rekening houden met de verschillende leeftijden van de cultuurmakers”.

“De wens? Minder mensen die binnen de lijntjes kleuren, daar moeten we samen aan werken”

“De wereld is groter dan je eigen wereld. Door je open te stellen, zul je meer tegen komen. Dat verrijkt je als mens én het verrijkt de cultuur om ons heen”

Raph Schouten (59) werd geboren in Lievelde, maar verhuisde later naar Eibergen. Hij leefde zijn jeugd onbevangen, zoals de meeste Achterhoekse jongeren in die tijd. Cultuur en erfgoed waren twee begrippen die wel bestonden, maar als jongeling had je daar nog niet zo’n notie van.

Tradities, zoals volksfeesten en het bloemencorso, zijn er om in ere gehouden te worden. Veel oude tradities verdwijnen volgens Raph onterecht. “Hun functie is juist de verbinding tussen de mensen en de saamhorigheid onderling. Om echter ook de nieuwere generaties aan te spreken, mag het wel wat hipper en vernieuwender. Jongeren raken bijvoorbeeld pas bij erfgoed betrokken als ze met de grote stad in aanraking komen en zo het verschil ervaren met de plattelandsgemeenschap. Wil je dat eerder, dan zul je ze op een actieve manier bij het thema moeten betrekken. De Open Monumentenroute bijvoorbeeld kan veel spannender en meer hedendaags georganiseerd worden. Voorafgaand aan de route kunnen er vanuit de scholen activiteiten ontwikkeld worden die betrekking hebben op de gebouwen”. Hij ziet hier ook een rol voor de organisator, de Historische Kring Neede.

Denk jij er net zo over als Raph? Of mis je iets in zijn droom? Laat het ons weten, want zo maken we samen Berkelland nóg mooier! Stuur nu jouw verhaal, droom, idee, of reactie in via mijnverhaal@demaandvanberkelland.nl en wie weet sturen we onze razende reporter Rob bij jou langs!

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.