Mijn droom? Gelijke toegang tot cultuureducatie

Nathalie (1973) werd in Enschede geboren, maar vestigde zich na het behalen van haar diploma aan het conservatorium in Arnhem voor dwarsfluit in de Achterhoek. Muziek en zang was voor Nathalie in haar lagere schooltijd heel belangrijk. Ze kreeg iedere week muziekles en er werd veel klassikaal gezongen. “Voor kinderen is muziek en cultuur van levensbelang, hierdoor leren ze zichzelf en hun omgeving kennen en zichzelf te uiten. Ze worden uitgedaagd om creatief te denken en dit alles maakt ze tot evenwichtige volwassenen. Maar het belangrijkste is het plezier en het ‘wij-gevoel’ dat gecreëerd wordt als je samen muziek maakt.” Het is de kracht van muziek die voor Nathalie zo belangrijk is. “Muziek ontroert en biedt troost. Ik vind het heerlijk om mensen met muziek te bereiken en zo iets voor ze te kunnen betekenen.”

“Ieder kind moet weten welke geschiedenis er achter zijn of haar geboorteplek zit”

Ik vind het heel erg positief dat er bij de gemeente veel aandacht is voor kunst en cultuureducatie. Kinderen moeten namelijk eerst met muziek, kunst en cultuur in aanraking komen om het als hobby of vrijetijdsbesteding te gaan uitvoeren. Daarnaast heeft Berkelland een rijk verenigingsleven, waar kinderen al op jonge leeftijd mee kennis kunnen maken. Mijn ideaal is gelijke toegang voor alle kinderen en jongeren tot cultuureducatie. Ieder kind moet weten welke geschiedenis er achter zijn of haar geboorteplek zit en het plaatselijke museum van binnen hebben gezien. Als je je hierin als jong kind verdiept, dan maakt het indruk en blijft het een onderdeel van je jeugd, je roots.”

Gelijke toegang voor alle kinderen en jongeren tot cultuureducatie”

“Er is hier rust en ruimte en je kunt samen veel ondernemen”

Ze kijkt met veel plezier terug op haar kindertijd in Twente. “Tijdens mijn basisschooltijd in Twente heb ik in de 3e klas veel geleerd over de streek, wat een grote indruk op me maakte. Ik hield van de sfeer, de verhalen, de taal en vooral ook het Twentse volkslied. Door het enthousiasme van mijn toenmalige juf, is het me altijd bijgebleven. Ik kan het nog steeds uit het hoofd zingen. Mijn studietijd heb ik in de Betuwe doorgebracht. Daarna besloot ik terug te keren naar de Achterhoek en achteraf voelde het echt als thuiskomen. Het is de oostelijke gemoedelijkheid en vriendelijkheid. Bovendien is het een fijne omgeving voor kinderen om in op te groeien. Er is rust en ruimte en je kunt samen veel ondernemen.”

“Muziek ontroert en biedt troost. Ik vind het heerlijk om mensen met muziek te bereiken”

Haar ervaring als vakleerkracht muziek in het basisonderwijs en coördinator cultuureducatie bij Boogie Woogie in Winterswijk plaveiden het pad naar de nieuwe kwartiermaakster voor de Stichting Muziek & KunstWijs in Berkelland. De Stichting Muziek & KunstWijs ontstond na opheffing van de muziekschool De Triangel in Neede. Het kreeg aanvankelijk de taak Algemene Muzikale Vorming op de basisscholen te verzorgen. In de loop der jaren verbreedde Muziek & KunstWijs haar werkzaamheden en groeide de organisatie uit tot cultuurpartner van de gemeente Berkelland en van alle Berkellandse cultuurorganisaties. “Het is in mijn werk nu geweldig om te zien hoe mensen van jong tot oud zich laten inspireren door cultuur en erfgoed. Een mooi voorbeeld is het ‘Raamtheater’ dat we in deze coronatijd voor ouderen onder meer in het verzorgingstehuis De Bundeling in Ruurlo hebben verzorgd. Dat was enorm aandoenlijk, je proefde als het ware de eenzaamheid van de bewoners door de ramen heen.

Wat is jouw wens voor een rijker cultureel Berkelland? En welke rol spelen tradities daarbij? Stuur nu jouw verhaal, droom, idee, of reactie in via mijnverhaal@maandvanberkelland.nl en wie weet sturen we onze razende reporter Rob bij jou langs!

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.