Mijn tip? Het goede verhaal ligt bij de burger, gebruik dat!

Een man met een missie, zo zou je Bram Pape (1980) van Creastone uit Beltrum kunnen omschrijven. Beltrum is een actieve en succesvolle kleine kern binnen de gemeente Berkelland. Dat is volgens Bram het gevolg van de streekcultuur, de gemoedelijkheid en het naoberschap. Daarnaast steken de Beltrummers liever de eigen handen uit de mouwen dan dat ze een beroep op de gemeente doen. In zijn visie zou de gemeente dan ook meer vanuit de diversiteit binnen de kernen en buurtschappen moeten sturen, dan vanuit het collectief. “Het goede verhaal ligt vaak bij de burger, dat moet je ophalen en gebruiken”.

Cultuur en erfgoed gaat óók over de omgeving waar innovatie plaats kan vinden

“Om succesvol te kunnen zijn en blijven, heb je zaken als netwerk, inspiratie, ideevorming en kennisdeling nodig. De volgende vraag is dan hoe je dat alles op één plek georganiseerd krijgt. Het voormalige hoveniersbedrijf van mijn ouders bleek de juiste omgeving. Zo kwam ik op het idee van ‘De Toltuin’. De naam verwijst naar de bijnaam van de familie, Tol. Vader Jan va’n Tol woonde namelijk bij de vroegere tolbrug over de Slinge.” Bram kijkt verder dan zijn eigen omgeving. “Het omringende landschap en de groene inrichting van de Toltuin, met onder meer het ‘Bomendak’ en de ‘Camp-in’, bieden een inspiratieve plek voor overnachting, een heisessie of workshop. En dát kan alleen wanneer er een cultuur en erfgoed rijk aanwezig zijn in het landschap.”

“Het goede verhaal ligt bij de burger, gebruik dat!”

Met de Toltuin wil hij het bedrijfsleven stimuleren. “Alleen al in het Beltrumse postcodegebied 7156 zijn maar liefst 380 KvK-inschrijvingen. Na aftrek van boeren en verenigingen blijven er nog zo’n 175 over, waarvan ik meer dan de helft niet ken. Over vijf jaar zie ik een soort kenniscentrum voor me dat talent benut, innovatie bevordert en netwerk biedt. Drie belangrijke pijlers onder geslaagd ondernemen. En, in het rijke groene erfgoed van Berkelland.”

Mijn visie is dat je met samenwerken meer bereikt en het is bovendien nog leuker ook”

Als zoon van een zeer creatieve hovenier besloot Bram aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader te treden. Maar gaandeweg de opleiding kwam hij tot het inzicht dat groen zonder techniek niet zijn passie zou worden. Hij zette door en startte uiteindelijk met de Toltuin, een groene vergaderlocatie in Beltrum. In 2018 werd Bram voorzitter van de ondernemersvereniging. Vijf jaar solitair ondernemerschap hadden hem doen inzien dat hij het contact met mensen miste. “Ik miste onder meer de samenwerking met collega-ondernemers in de buurt. Ook Beltrum kent vele eenmanszaken en veel daarvan bestaan vanuit de zolderkamer. Mijn visie is dat je met samenwerken meer bereikt en het is bovendien nog leuker ook. Het succes van een onderneming gaat in fases en vereist voortdurend aanpassingen, ook wel innovaties genoemd.”

Wat is jouw wens voor een rijker cultureel Berkelland? En welke rol spelen tradities daarbij? Stuur nu jouw verhaal, droom, idee, of reactie in via mijnverhaal@maandvanberkelland.nl en wie weet sturen we onze razende reporter Rob bij jou langs!

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.