De tip van Henny: Wie goed doet, goed ontmoet

Van Rekken heb ik gehoord dat er gekken zaten. In Neede, mijn woonplaats toen, was dat de gewone uitdrukking als je over Rekken praatte. In Rekken zitten gekken, achter de hekken, touwtjes om de nekken en maar trekken, was zo’n versje wat je leerde. Als 15 jarige heb ik tegen de pupillen van de Rekkense Inrichtingen (R.I.) gevoetbald. Er is toen een foto van ons elftal genomen met op de achtergrond een rij bomen. Op die plek bouwde men in 1966 een 8-tal Boogaerts woningen, waarin ik begin jaren 70 ging wonen. Midden op het terrein van de Rekkense Inrichtingen, “De Kolonie” zoals men zei in de volksmond. Nadat ik in 1965 als 21 jarige mijn werk als planner bij ijzergieterij Ten Cate in Noordijk verwisselde voor een baan als assistent groepsleider in De Kolonie, ben ik daar gehuwd. Ik heb er 40 jaar gewerkt en woon nu al op de 4e plek op het R.I. terrein.

Nu woonde ik dus in Rekken, hier was een kruidenierswinkel, groente kon men kopen bij de boerderij de Dennenkamp. Er was een protestants gedeelte met voorzieningen en een katholiek gedeelte met dezelfde voorzieningen. Maar… er was maar één muziekvereniging, Crescendo en er was ook maar één bloemencorso voor alle gezindten.

Na de geboorte van ons eerste kind in paviljoen Grol hebben we Rekken echt ontdekt. We liepen met de kinderwagen naar het consultatiebureau en deden toen ook de boodschappen in het dorp. Daar ontstonden de ontmoetingen waarvan we nu nog het plezier ondervinden want nu is het “ons kent ons”. Ik ontdekte wel dat je moeite moest doen om erbij te horen, want de koloniemensen waren toch niet zo gewild. Momenteel werkt dat mechanisme niet meer i.v.m. allerlei ontwikkelingen van de laatste jaren.

Heb mijn best gedaan mee te doen, de kinderen in het dorp naar school te sturen en me in te zetten bij vele verenigingen en buurten die Rekken rijk is. Zo ontdekte ik in al deze ontmoetingen dat er een verbinding ontstond en dat je zelf acties moest ondernemen om relaties te krijgen. Gretha en ik voelen ons thuis in Rekken, spreken het dialect, hebben de Achterhoekse vlag aan huis en hebben veel plezierige sociale contacten in het dorp.
Trots zijn we op o.a. betrokkenheid van de Rekkenaren, ons bloemencorso, de voetbalclub, tradities, meanderen van de Berkel, aanleg van een klompen pad, de BV Rekken, de markt, de inloop, de muziekvereniging enz. Wij doen veel vrijwilligerswerk bij diverse verenigingen en clubjes. Vooral in het project “Aantrekkelijk Rekken” doen we actief mee. Waar hebben we niet aan meegedaan?

Momenteel willen we een stichting “Erfgoed De Kolonie” oprichten om zo de verhalen door te kunnen geven aan generaties na ons.
Ons credo is: Wie goed doet goed ontmoet. Reflectie op: Waar ben ik mee bezig. Cultuur doorgeven en het oude bewaren en het nieuwe ontwikkelen. Ontmoeting staat centraal. Mensen verbinden. Blijf actief in het sociale gebeuren dat voorkomt eenzaamheid en isolement. Blijf bezig en zorg dat je een programma hebt. Zo wonen we dus met veel plezier in Rekken.
Ik geef graag nog mee: zorg dat de jeugd in Rekken blijft! En een ronde muziekkoepel op het marktterrein zou ook niet misstaan. Henny.

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.