We ontvingen dit prachtige verhaal van Hans. Hij ziet Berkelland als een buurt vol met verhalen.
“Vijf jaar geleden zijn wij verhuisd van Den Haag naar het buitengebied van Geesteren. We kochten een boerderij en kregen een buurt. Eén van onze eerste bezoeken was bij Bennie Schuizeman op de Peterkamp. Wij keken onze ogen uit in zijn mooie kamer, met een haardstel uit de zeventiende eeuw. Benny pakte zijn fotoboek er bij en liet foto’s van de Roekevis, onze boerderij, zien uit het begin van de 20e eeuw. In vrijwel al de boerderijen in onze buurt wonen mensen, die daar ook geboren zijn.

De buurt zit vol met verhalen ontdekt Hans. Over het schaatsen op het Goor, de buurman, die bij de laatste Elfstedentocht als laatste over de finish kwam. Of over het boeren toen en nu. “Wij voelen ons in de korte tijd, dat we hier leven veel meer dan in het westen deel van een groot verhaal.”Het gaat eigenlijk over de kwaliteit van het leven ziet Hans. “Misschien wel juist, omdat we aan het inburgeren zijn genieten we van kwaliteiten in de omgeving, die voor ons nieuw zijn. Het eten en de sfeer bij Baan in Geesteren en Florijn in Gelselaar. De theetuin de Busker, wandelen over de klompenpaden, over de enk van Geesteren, langs de Berkel bij Beekvliet en langs de Slinge bij Lebbebrug. De prachtige streekproducten van ondernemers, die samen het OERdorp Geesteren vormen, zoals de bloemen van De Scholten, het wild van Geerlings hertenboerderij, de wijn van Kunneman, allemaal om de hoek!
Toekomst van de Berkel
Drie jaar geleden werd Hans de buurt ‘ingezogen’. Tijdens een bijeenkomst in de Melktap over de toekomst van Geesteren ontstond een burgerinitiatief. Uit verzet tegen de steeds maar drukker wordende Nettelhorsterweg. “En vrijwel gelijktijdig werd ik gevraagd om mee te denken over de toekomst van de Berkel”. Wat Hans toen ging opvallen is, dat naast verhalen uit het verleden en prachtige kwaliteiten in het heden er in dit gebied veel mensen wonen, die de toekomst aan het vorm geven zijn. “Mensen, die bijvoorbeeld voorop lopen in de transitie naar duurzame energie, naar kringloop landbouw en duurzaam bouwen. Wat een talenten! Wat een kapitaal om de toekomst mee tegemoet te treden! Denk maar aan de grote opgaven waar we ook in onze gemeente mee te maken hebben, zoals de klimaatverandering, met wateroverlast en grote droogte, de transitie naar duurzame energie en naar een circulaire economie.”
Verhalen van pioniers
En Hans zet door. “Vanuit ons burgerinitiatief ‘de slimste weg’ is een samenwerking met ondernemers, onderzoekers en overheden gegroeid. In de Proeftuin Nettelhorst zijn we samen aan het leren en innoveren met gebiedsontwikkeling op en rond de Nettelhorsterweg. Eén van onze activiteiten is het vangen van de verhalen van al die pioniers uit de buurt. Wat drijft bijvoorbeeld Pim Hondeveld uit Gelselaar met zijn strobouw onderneming? Wat heeft hij tot nu toe gerealiseerd? Waar loopt hij op vast? En wat is zijn visie op de ontwikkeling van ons gebied?”
De toekomstdroom van Hans
De droom voor Berkelland van Hans gaat over de uitdaging om een goede balans te (blijven) vinden tussen behoud van dat wat in het verleden is opgebouwd en de vernieuwing, die nodig is voor de nieuwe tijd. “Teveel behoud is niet goed, teveel vernieuwing ook niet. Ik zou zeggen: bouw het nieuwe cultuur en erfgoed beleid op rond het ‘goede leven’. Koester de geschiedenis, wees zuinig op het landschap, koop lokaal en geef ruimte en aandacht aan al die pioniers, die de toekomst aan het vorm geven zijn.”