Mijn idee? Samenwerking tussen het Openlucht Theater en Amphion

“Wonen in het buitengebied is anders dan in het dorp. Het is een ander gevoel, een luxegevoel voor mij. In het buitengebied ervaar je echt het plattelandsgevoel. Die buurtfeesten in ’t Broek waren geweldig, daar wilde je absoluut aan meedoen. Mijn vader was er ooit voorzitter en ik deed actief mee met de playbackavonden, hoe leuk! Iedereen kent elkaar en zoekt elkaar op. Het is de sfeer van het naoberschap, van alle generaties door en met elkaar, die zo kenmerkend voor deze streek is.

Voor Anouk is cultuur een breed begrip dat veel vormen kent. In Berkelland en omstreken echter zijn het vooral de buitenfeesten en -evenementen die de toon zetten, ziet zij. Daarnaast is ze gek op festivals, zomerfeesten en kermissen, maar ze loopt niet per se alles af. En haar hart? Dat ligt bij Reurpop. “Reurpop in de huidige opzet is des Berkellands en des Achterhoeks. Het is weliswaar behoorlijk uitgegroeid, maar het festival is nog ‘klein’ genoeg om met de 600 vrijwilligers te kunnen draaien. Veel groter hoeft van mij niet. Zo blijft de sfeer van ons kent ons en het gevoel van de streek behouden. Met het bestuur en de diverse commissies leven we het hele jaar naar drie dagen Reurpop toe. We jutten elkaar op als het gaat om creativiteit voor de volgende editie. Festivals en evenementen als Reurpop kunnen bovendien een belangrijke aanjager zijn om jongeren voor Berkelland te behouden.”

Jongeren zijn belangrijk voor de regio vindt Anouk, en daarin moet cultuur dan ook een belangrijke rol spelen. Want reuring trekt jongeren aan en met het juiste huisvestingsbeleid biedt het kansen om die generatie voor de streek te behouden. Wat ook helpt zouden bijvoorbeeld een musical of andere grote voorstellingen in de regio zijn denkt Anouk. “Dat kan bijvoorbeeld via een combinatieprogrammering tussen het Openluchttheater in Eibergen en het Amphion in Doetinchem”.

“Mijn idee? Een musical vanuit een samenwerking tussen Openlucht Theater Eibergen en Amphion in Doetinchem”

“Reurpop kan een van de aanjagers zijn voor het behoud van jongeren in de regio”

Anouk Meerbeek (25) leerde het leven in de grote stad kennen tijdens haar studie Communicatiewetenschap in Nijmegen. Het was een mooie tijd en het stadse leven beviel haar best, toch wilde ze absoluut weer naar haar roots in de Achterhoek. Die liggen in Ruurlo, de bakermat van Reurpop. De organisatie van het festival zocht drie jaar geleden een vrijwilliger om de catering op het festivalterrein te regelen en zo belandde ze in de wereld van het evenement dat al jaren onlosmakelijk verbonden is met het culturele en uitgaansleven in Berkelland.

Naast vrijwilliger voor Reurpop is Anouk sinds de oprichting van het Naoberfonds lid van de adviescommissie. Ze geniet van de creatieve ideeën die aangereikt worden ten behoeve van de leefbaarheid van Berkelland. Weliswaar wordt niet alles gehonoreerd met financiële ondersteuning, maar mensen verder helpen met de uitwerking van hun idee is ook naoberschap voor haar. En als Reurpop er niet meer was? “Ik zou zeker meehelpen om iets dergelijks weer op te zetten. Het is goed voor je sociale netwerk en je worteling in je woonplaats. Welkom bij de Reurpopfamilie!”

Wat is jouw idee voor Berkelland? Of heb je een aanvulling op Anouk? Laat het ons weten, want zo maken we samen Berkelland nóg mooier! Stuur nu jouw verhaal, droom, idee, of reactie in via mijnverhaal@demaandvanberkelland.nl en wie weet sturen we onze razende reporter Rob bij jou langs!

TOEKOMSTDROOM

Alle verhalen krijgen een plekje op deze website én leveren belangrijke informatie voor een gezamenlijke toekomstdroom voor cultuur en erfgoed in Berkelland. 

De Maand van Berkelland is onderdeel van de cultuur- en erfgoedvisie 2020-2030 van de gemeente Berkelland. Op deze manier wil de gemeente inwoners inspraak geven in het vormen van die visie. De Maand van Berkelland werkt voor 100% met Berkellandse ondernemers en zzp’ers.  

Contact: mijnverhaal@maandvanberkelland.nl

Sfeerfoto’s: Achterhoeks Bureau voor Toerisme en JTD Producties

Credits: verhalen Rob Weeber, foto’s Rick Mellink, publicaties Achterhoek Nieuws

TYP HIER UW VERHAAL

Typ hier uw verhaal over Berkelland
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Selecteer uw afbeelding (en) om te uploaden.